maanantai 30. huhtikuuta 2018

Liikuntahaaste ja viiden euron voitettu vetoYrityksessä, jossa olen työntekijänä, järjestettiin useamman kuukauden mittainen liikuntahaaste helmikuusta alkaen. Liikuntahaaste on edelleen käynnissä. Liikuntaminuutteja kerätään sekä joukkueittain että yksilöinä. Minuutit merkataan kirjautumalla liikuntahaastesivulle ja yksilöiden merkitään liikuntatyyppi esimerkiksi, onko kyseessä kävely, kuntosali, jooga, laskettelu, kotitreeni tai muu liikunta, mikäli listalta ei löydy sopivaa vaihtoehtoa. Liikuntahaastesivun lisäksi Facebookissa haasteeseen osallistuvilla on oma suljettu liikuntahaasteryhmä, jossa voi kertoa omista liikkumisistaan tai tehdä haasteeseen liittyviä kysymyksiä.

Aloin haasteen alettua miettimään itsekseni, että onkohan seksi haasteeseen hyväksyttävä liikuntamuoto. Keksin useitakin kategorioita listassa, johon olisin voinut merkata läheisemmän kanssakäymisen mieheni kanssa. Maanantaina työpaikalla oli joka viikkoinen tiimipalaveri, jossa mukana oli myös Oulusta esimies. Kahvipöydässä liikuntahaasteen tullessa puheeksi, esittelinkin sitten viikonlopun aikana syntyneen idean, jolla saisi kätevästi lisää liikuntaminuutteja kerättyä. Pohdin, että kysyisinkö liikuntahaastesivulla asiasta muiden mielipidettä ja haasteen valvojan kantaa. Oulusta tullut esimies naureskellen heitti tuumailuuni, että jos kehtaan asiasta kysyä, niin saan häneltä viisi euroa. Tähän minut paremmin tunteva kollegani Kajaanista totesi, että se on sitten menetty viisi euroa.

Kotiin päästyäni luonnollisesti kirjoitin facebookin liikuntahaastesivulle seuraavan viestin: "Lasketaanko seksi liikunnaksi haasteessa? Onhan se tutkimusten mukaan enemmän kcal kuluttavaa kuin kävely. Ja jos lasketaan, onko se muu laji, kekseliäisyydestä riippuen joogaa tai ratsastusta vaiko kotitreeniä? En oo tähän mennessä em. minuutteja haasteeseen laittanut, mutta tuli vaan tässä häiriintyneen mielikuvituksen omaavana tällainenkin ajatus mieleen. Heh." Positiivista oli, etten muiden vastauksista päätellen ollut ainoa, joka oli ajatellut tätä kysymystä. Ainakin pari muuta tunnusti tulleensa ajatelleeksi samaa. Valvojalta kuitenkin tuli täystyrmäys kuningasidealleni. Seksi ei ole haasteeseen hyväksyttävää liikuntaa. Pöh! Sanon minä. Ajatelkaa, minkälainen terveyttä edistävä vaikutus ko. asian hyväksyminen liikunnaksi olisi ollut laajalti. Ei minulla pienen lapsen äitinä ole aikaa kökkiä tuntikausia kuntosalilla tai juoksennella ulkona kuin aropupu. Haluan tehdä myös muuta "hyötyliikuntaa". Huolisin mieluusti seksin ja myös siivoamisen (mitä ei myöskään valitettavasti lasketa haasteminuutteihin) omiin liikuntaminuutteihini. Miehen kanssa seksistä ollaankin puhuttu jo niin kauan kuin muistan muun muassa "yhteisaerobisena", että kyllä se on liikuntaa. Niin kerta! Mutta sääntöjen mukaan tietenkin mennään.

Palataanpa kuitenkin vielä siihen viiden euron vetoon, jonka ajattelin olevan lähinnä vain huulen heittoa ilman vakavampaa tarkoitusta. Oululainen esimies oli kertonut tästä vallan mainiosta liikuntaideastani myös jollekin muulle liikuntahaasteeseen osallistuvalle ja naureskellut luvanneensa minulle viisi euroa, mikäli kehtaan asiasta Facebookissa tiedustella. Tämä toinen henkilö oli bongannut tietysti kyssärini sivuilta ja pistänyt screenshottia esimiehelle todeten siinä samalla, että valmistauduhan kaivamaan kuvetta.

Viikko sitten maanantaina töihin mennessä työpöydälläni oli kirje, jossa oli esimieheltä toki työhön liittyvä tärkeä paperi, mutta myös viiden euron seteli maksuna hävitystä vedosta. Mieheni Marko kotona totesi, että hyvä häviäjälle, että oli lyönyt vedon vain viidestä eurosta eikä esimerkiksi viidestäkymmenestä eurosta, koska tuon kaltaisten vetojen tekeminen voi käydä kalliiksi.

Liikuntahaaste kaikkinensa on kyllä ollut tosi mukava (vaikka pahoittelen edellä mainittujen lajien rajaamista haasteen ulkopuolella) ja motivoinut kokeilemaan uusia lajeja. Helmikuussa oli kuukauden haasteena avantouinti. Kajaanilaisten kollegojen kanssa kävimme Kajaanin kylmäkaraisukeskuksella haasteen aikana liki kahdenkymmenen asteen pakkasessa uimassa avannossa. Tämän jälkeenkin olen yksin käynyt vähemmän kovalla pakkasella avantouimassa. Jostain syystä yksikään työkaveri ei suostu enää avantoon. Myöskään mieheni Marko ei lämmennyt ajatukselle avantouinnista edes kylmäkaraisukeskuksen avoimien ovien päivänä, vaikka houkuttelin lämpimällä saunalla ja että nyt olisi mahdollisuus ilmaiseksi kokeilla avantouintia. Maaliskuussa kuukauden haaste oli lumikenkäily. Koska halvat lumikengät Kajaanin ja Sotkamon Tokmanneilta oli loppu, olin todella harmissani. Marko oli kuitenkin todella kultainen, kun työkaverinsa kautta hankki minulle Etelä-Suomesta himoitsemani lumikengät. Huhtikuun haastelaji olisi ollut laskettelu, mutta sitä en ehtinyt harrastamaan valitettavasti. Nyt taitaa kevät olla jo niin pitkällä, ettei taida enää olla mahdollistakaan. Huhtikuussa haasteminuutteja osaltani verotti yli viikon kestänyt sitkeä flunssa, mutta sairastumisillepa ei voi mitään. Kilpaurheilijanahan olen toki ennen liikuntahaastettakin liikkunut paljon, mutta on ihan kiva motivoitua kokeilemaan uusiakin lajeja ja seuraamaan muiden työntekijöiden liikuntasuorituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti